‘Sokak köpekleri sorunu’: Kanun hayata geçirilseydi yıllar önce çözülürdü
Belediyeler kaynaklarını ranta, gösterişe, lüzumsuz harcamalara ayırmasa ellerinde kısırlaştırma yapmak için yeterli imkân var.
Hayvanlara Yaşam Hakkı Platform Kurucusu Ceyhun Güven;belediyeler eş zamanlı ve etkin bir kısırlaştırma yapmayıp sorumlu oldukları sokak köpeklerini bir diğer belediyenin sınırları içine atarak, (kısırlaştırma yapmayan belediyeler kısırlaştırma yapan belediyelerin sınırlarına atıyor genelde köpekleri) “köpekleri doğaya salıyoruz” gibi gerçeklikten uzak argümanların arkasına sığınarak bu sorunun büyümesine sebep oldu.
Saldırganlık gösteren sürü liderleri toplatılmalı, 81 ilde eş zamanlı kısırlaştırma başlatılmalı
Sonuç itibarıyla yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:
Saldırganlık gösteren sürü liderleri sokaklardan derhâl toplatılmalı, rehabilite edilmek üzere bakımevlerine götürülmelidir.
Evcil hayvanlar bir ticari meta olmaktan çıkarılmalı, hayvan satışına çok ciddi yaptırımlar uygulanmalı ve hayvan ticareti popülasyon kontrol altına alınana kadar yasaklanmalıdır.
Vatandaşlar belediye bakım evlerinden ve sokaklardan hayvan evlat edinmeye teşvik edilmeli, sahiplendirilen her hayvan sahibine kısırlaştırılarak ve çiplenerek verilmelidir. Terk eden kişilere de çipteki kayıtlar üzerinden ulaşılarak ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
81 ilde, taşra da dâhil olmak üzere eş zamanlı kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı, Tarım Bakanlığı, belediyeler ve gönüllüler iş birliği içinde çalışmalıdır.
Devleti yönetenlerin ülke kaynaklarını patronlara peşkeş çekmektense halkın hizmetine sunması, toplum sağlığına yönelik politikaları merkezî planlama ile bilimin ve vicdanın ışığında, insanların ve hayvanların yaşam hakkının eşitliğini göz önünde bulundurarak üretmesi gerekir.